020 763 0840
eService
Officefood
Nieuwsbrief

Productief thuiswerken: 5 onderzoeksconclusies

Werknemers in heel Nederland vegen zorgen van directies en HR over productiviteit van thuiswerkers massaal van tafel. We werken goed thuis. We vinden het ook in de toekomst prettig om vanuit huis te blijven werken. In ieder geval parttime. Natuurlijk moeten bedrijven zorgen dat werknemers alle nodige faciliteiten en apparatuur in huis hebben. Zij moeten hun werk thuis goed kunnen blijven doen. Iets wat moeilijker te regelen valt, is de mentale gezondheid van werknemers op lange termijn. Welke signalen geven mensen nu al af? Waar moeten bedrijven in de toekomst rekening mee houden? Hoe zorg je voor productief thuiswerken?

Er is onderzoek gedaan naar verschillende onderwerpen op het gebied van productief thuiswerken. Hierbij kun je denken aan: timemanagement, productiviteit en motivatie. 500 Nederlanders en in totaal meer dan 3000 Europeanen werkten mee aan het onderzoek. In dit artikel zet ik de belangrijkste conclusies op een rij.

De strijd om aandacht

De komst van snelle, vluchtige (social) media en het enorme aanbod ervan hebben de aandachtspanne van mensen het afgelopen decennium geen goed gedaan. Thuis blijken mensen eerder afgeleid, dan op kantoor. Want naast de beschikbaarheid van allerlei externe impulsen blijkt er thuis, natuurlijk, ook genoeg te doen. De hond die je zielig aankijkt. Een afwasje dat naar je schreeuwt. Of die ene muur die je nu toch echt wilt verven. Er is altijd iets te doen! Bijna een derde (32 procent) van de medewerkers zegt in de nieuwe thuiswerksituatie eerder afgeleid te zijn dan vroeger. Bedenk als organisatie dus wat je kunt doen om de focus bij je mensen te behouden. Geef hen tips. Zorg voor bewustwording. Of richt bijvoorbeeld een training in. Zo zorg je dat mensen hun werk en privéleven gescheiden houden. In hun eigen tijd voelen ze zich dan niet gedwongen met werk bezig te zijn.

Productieve thuiswerkers: 5 onderzoeksconclusies 1

Thuiswerkers maken overuren

Overwerken is onder thuiswerkers namelijk nogal een issue. Maar liefst 44 procent zegt namelijk méér uren te maken, dan op kantoor. Dat is een probleem. Een burn-out ligt op de loer voor hen die werk- en privé niet gescheiden kunnen houden. Als manager ben je op korte termijn misschien blij met een team dat telkens dat stapje extra zet. Besef echter goed dat deze mindset op de langere termijn ongezond is. Een blije werknemer, is een betere werknemer. En voor zo’n teamgenoot is vrije tijd en ontspanning cruciaal. Probeer daarom goed te monitoren of je mensen op gezette tijden hun laptop dichtklappen. Morgen is er wéér een dag.

De cloud: productief thuiswerken op afstand

Software-engineers hadden corona niet in gedachten toen zij aan de uitvinding van ‘de cloud’ werkten. Het komt nu wel erg goed uit dat opslag van- en toegang naar data niet meer aan een locatie gebonden is. Het grootste deel van de Nederlandse werknemers (61 procent) zegt bij alle nodige data te kunnen, om het werk goed te kunnen doen. Hier is nog verbetering in mogelijk. Bijvoorbeeld door medewerkers bij te scholen over de betrokken technieken en software, maar we doen het goed in ons land. 54 procent van de totale respondenten in Europa zei bij alle data te kunnen, wat toch een stukje minder is.

Beheer en inrichting van je IT-structuur

De snelle afleiding van medewerkers kan deels door de onbereikbaarheid van IT-medewerkers komen. Dit struikelblok is gemakkelijk te verhelpen door allereerst te zorgen dat je IT-structuur in orde is, en daarnaast de beschikbaarheid van genoeg IT’ers te garanderen. Als je daar zelf niet de mensen voor hebt, kan het slim zijn het beheer van je IT aan derden uit te besteden. Een derde van de Nederlandse respondenten zegt namelijk dat zij de IT-afdeling niet goed genoeg kunnen bereiken bij calamiteiten. Problemen met (thuis)apparatuur moeten snel worden verhelpen. Dan werken medewerkers (nog) beter samen en blijven ze beter binnen hun uren. En dat leidt uiteindelijk tot de belangrijkste productiefactor: een mentaal gezonde, tevreden werknemer die met plezier voor de organisatie werkt. Of dat op kantoor, of vanuit huis is.

Wil je méér weten over productieve thuiswerkers? En ben je benieuwd naar de andere bevindingen van het onderzoek? Download dan het onderzoeksrapport.